12/2018 Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on kaunis asia, joka kuuluu meille kaikille. Jokaisella on oikeus olla seksuaalinen ja nauttia siitä. Seksuaalisuudesta tulee mieleen paljon erilaisia mielikuvia: seksi, yhdyntä, hellyys, läheisyys, nautinto, tunteet, orgasmi, erotiikka, seksivälineet, porno, seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus. Seksuaalisuus on kiihottava ja kiinnostava asia, mutta siitä voi olla vaikea puhua. Seksuaalisuus on aiemmin ollut vahvasti tabu, josta ei voitu puhua avoimesti eikä sen nähty kuuluvan kaikkien ihmisten elämään. Vuonna 1952 on julkaistu ensimmäinen tutkimus, jossa on tunnustettu, että nainen voi nauttia seksistä. Homoseksuaalisuus oli vuoteen 1971 asti rikos. Vammaisten ja vanhusten seksuaalisuus on ollut vaiettuja aiheita ja niihin liittyy paljon myyttejä, joita onneksi nykyään murretaan tietoisuuden kasvaessa. Olemme menossa kohti aikaa, jossa jokainen saa nauttia ja toteuttaa omaa seksuaalisuuttaan omien halujensa mukaan.

Seksuaalisuus voi parhaimmillaan tuottaa elämään mielihyvää ja energiaa, joka heijastuu positiivisesti myös muille elämän osa-alueille. Seksuaalisuus merkitsee minulle eri asiaa kuin sinulle, kaikki kokevat sen eri tavalla ja ilmaisevat sitä eri tavalla. Aihe on kovin intiimi ja henkilökohtainen, joten on ymmärrettävää, että jotkut eivät halua puhua siitä lainkaan. Jotkut taas puhuvat siitä luontevasti ja sujuvasti. Jokaisella ihmisellä on oikeus tähän, saa toteuttaa seksuaalisuuttaan miten haluaa, kunhan ei satuta muita.

Seksuaalisuuden elämänkaari

Seksuaalisuus kulkee meidän mukana aina jollain tavalla, syntymästä kuolemaan asti. Matka alkaa kohdusta ja syntymähetkellä meille määritellään sukupuoli, siitä lähtee seksuaalisuuden kehitys kaikkine käänteineen. Lapsuudessa ja nuoruudessa muodostetaan pohja itsetunnon, minäkuvan ja seksuaalisuuden kehitykselle. Varhainen vuorovaikutus, kodin lämmin ja salliva ilmapiiri, halaukset, kosketukset ja turvallisuuden tunne antavat vahvan alun kehitykselle. Jos lapsuudessa nämä asiat eivät toteudu, voi seksuaalinen kehitys joko viivästyä tai sitten voi jatkossa tulla riskikäyttäytymistä, kuten irtosuhteita ja suojaamatonta seksiä. Jokainen kehittyy eri tahtiin, se on täysin normaalia. Joku voi aloittaa itsetyydytyksen 11-vuotiaana ja joku toinen taas 35 -vuotiaana. Jokainen meistä menee omia polkujaan, yksilöllisesti.

Murrosikä aiheuttaa myllerrystä, koska silloin tapahtuu paljon muutoksia. Keho alkaa pikkuhiljaa muuttumaan, aletaan miettimään seurusteluun liittyviä kysymyksiä, tunteet laukkaavat fiiliksestä toiseen. Tässä vaiheessa voi myös tulla epävarmuutta omien ajatusten, tunteiden sekä kehon suhteen. Ihastutaan, pidetään kädestä kiinni ja ehkäpä muiskautetaan ensisuudelma. Erotaan, petytään ja käsitellään pettymyksen tunteita. Ajan myötä seksuaalisuus alkaa heräämään ja muuttamaan muotoaan. Moni voi jo kovinkin nuorena aktiivisesti tuottaa mielihyvää itsetyydytyksen avulla. Aikuisen on hyvä tarjota nuorille omaa tietoaan ja ajatuksiaan sallivassa ilmapiirissä. Koulussa ja kotona on tärkeää puhua avoimesti, jotta nuori saa tarpeeksi tietoa toteuttaakseen omaa seksuaalisuuttaan. Nauttien, mutta turvallisesti. Nuoruudessa asetetaan tavoitteita elämälle, niin myös seksuaalisuudelle ja tuleville rakastumisille ja parisuhteille.

Aikuisuus on hyvää aikaa oman seksuaalisuutensa toteuttamiselle. Nuoruuden epävarmuudet ja ujoudet ovat jo mahdollisesti taakse jäänyttä elämää ja voi painaa kaasupolkimen pohjaan. Päässä voi pyöriä erilaisia kysymyksiä. Mistä minä pidän? Mitä minä haluan? Mikä minua kiihottaa? Mitä seksuaalisuus minulle merkitsee? Olenko tyytyväinen itseeni, omaan kehooni? Tässä kohtaa elämää voi löytyä ylpeyttä omaa kehoaan kohtaan, halua pitää itsestään ja tunteistaan huolta. Silloin kun tietää mitä haluaa, siitä voi avoimesti keskustella kumppanin kanssa ja katsoa kohtaavatko seksuaaliset halut ja pitäisikö suhteeseen kehitellä lisäkipinää jollain keinolla.

Kaikki eivät kuitenkaan elä parisuhteessa, vaan elää sinkkuelämää. Sinkut voivat olla yksin omasta tahdostaan, jolloin usein sosiaalinen verkosto on kattava ja seksikumppaneita löytyy tarvittaessa. Sitten voi olla yksineläjiä, jotka haluaisivat löytää kumppanin, mutta eivät ole sitä vielä löytäneet. Tämä voi olla myös seksuaalisesti turhauttavaa ja vaikuttaa merkittävästi myös itsetuntoon ja elämäniloon. Seksuaalisuuden toteuttaminen voi olla haastavaa, jossei ole kumppania. Toki voi soolosekstailla, mutta aina se ei riitä, siitä puuttuu toisen ihmisen läheisyys ja kosketus.

Ikä voi tuoda tullessaan haasteita seksuaalisuuden toteuttamiselle. Erilaiset sairaudet, lääkkeet ja toimintakyvyn heikkeneminen vaikuttavat tähän. Seksuaalisuus ei kuitenkaan katoa mihinkään, tarve siihen säilyy. Kun seksuaalisuutta ei pysty enää toteuttamaan siten kun on tottunut, pitää keksiä muita tapoja toteuttaa sitä. Tässä vaiheessa kuvioihin tulee vahvasti läheisyys, hellyys, kädestä pitäminen ja kosketus. Seksuaalista aktiivisuutta olisi hyvä ylläpitää niin pitkään kuin mahdollista, koska sillä on myönteisiä terveysvaikutuksia. Sydänsairauksien riski vähenee, se ehkäisee masennusta ja vähentää kipuja.

Seksi ja lelut

Seksi on osa seksuaalisuutta, kovin mukava ja nautinnollinen osa sitä. Seksiä voi toteuttaa monin eri tavoin: sooloseksiä, seksiä kahdestaan, kimppakivaa, lelujen kanssa. Tuoreissa suhteissa seksi on kiihkeää ja intohimoista, siinä on mukana tunnetta ja hymyltä ei voi välttyä. Pitkän parisuhteen myötä seksi voi olla jo kovin ennalta-arvattavaa, lauantaisin saunan jälkeen peiton alla. Kiihko on vaihtunut mukavuudenhaluun. Tällöin seksiin voi lisätä leikillisyyttä, jotain uutta ja kiihottavaa. Avoin keskustelu kumppanin kanssa auttaa tässä vauhtiin. Kumppanille voi kertoa omista fantasioistaan ja haaveistaan seksiin liittyen ja pyytää kumppania kertomaan omiaan. Näitä voi sitten toteuttaa, jos molemmat ovat siihen halukkaita. Yksi tapa saada lisää potkua seksiin on seksivälineet.

Seksivälineitä voi käyttää ihan kaikessa seksissä, mielikuvitus vaan lentämään ja seksilelukaupoille. Seksivälineet ovat kehittyneet viime vuosina huimaa vauhtia ja valikoimista löytyy paljon erilaisia tuotteita, materiaaleja ja värejä. Hierontaöljyt, liukuvoiteet, vibraattorit, dildot ja anustapit piristävät kummasti rutinoitunutta seksiä. Aina seksuaalisuuden toteuttaminen ei ole helppoa, ihmisten mielipiteiden takia tai vaikkapa heikentyneen toimintakyvyn takia. Apuvälineet ovat tärkeitä vammaisille ja on tärkeää, että hoitajilla on valmius keskustella heidän kanssaan seksistä ja seksin apuvälineistä. Hoitaja voi auttaa seksivälineiden tilaamisessa ja niiden käytön opastuksessa.

Nauttikaa

Seksi on hieno asia, nauttikaa siitä. Arvostakaa itseänne ja omaa kehoanne. Itseluottamus ja itsevarmuus näkyy ja on kiihottavaa kun ihminen on varma siitä, mitä haluaa. Seksuaalisuudessa tärkeää on avoimuus, rohkeus ja toisaalta rajojen asettaminen. Kohti parempaa seksiä!

Kirjoittaja on Tanja Lähteenmäki.
Sairaanhoitaja, hoitotyön opettaja ja seksuaalineuvoja.

Artikkeli julkaistu 12/2018