2/2019 Naisen orgasmi

Naisen orgasmi 

Kaikilla naisilla on erilainen matka orgasmiin. Joidenkin matka kohteeseen on pitkä ja matkan varrella voi joutua kysymään apua löytääkseen perille. Jotkut taas ovat perillä ihan huomaamattaan ja hyvissä ajoin. Kaikki naiset ovat orgasminsa ansainneet, jotkut vaan joutuvat tekemään sen eteen enemmän töitä kuin toiset. Orgasmi rentouttaa ja saa helpottuneen hymyn huulille. Oksitosiinihormonit valtaavat kehon ja tuovat onnellisen olon. 

Matkalla orgasmiin

Lapsuudessa saadaan eväät seksuaalisuuden kehitykseen. Minäkuva, itsensä arvostus ja kehonkuva alkavat rakentumaan ja opetellaan taitoja kiintyä toisiin ihmisiin. Kehitys on kovin yksilöllistä, joillain se etenee hitaasti ja toiset kehittyvät nopeammin. Pienet lapset kokevat oman kehonsa ihanaksi, sitä on mukava tutkia täysin estottomasti. Ilman häpeää, lapsen uteliaisuudella ja avoimuudella. Jos lapsi kuulee vanhempiensa arvostelevan peilin edessä itseään, voi lapsi alkaa miettiä onko olemassa muitakin kuin ihania kehoja. Lapsi alkaa pohtimaan myös omaa kehoaan, onko hänen keho ihana ja sopiva vai jotain muuta. Jotkut lapset saavat valitettavasti negatiivista palautetta ja huomautuksia kehostaan, tämä vie itseluottamusta ja lapsi voi vetäytyä kuoreensa. Kehonkuvasta tulee negatiivinen ja tästä voi seurata pitkäkantoisia ongelmia, esimerkiksi orgasmin saamisen kanssa.

Jos kotona ei puhuta seksuaalisuudesta ja syrjäytetään siihen liittyvät kysymykset, seksuaalisuudesta tulee vaiettu aihe. Sille voi tulla häpeällinen varjo, joka seuraa pitkälle aikuisuuteen. Myös kosketuksen ja läheisyyden puute voivat vaikuttaa kehitykseen. Murrosikä on monelle haastavaa aikaa. Tulee vastaan täysin uudenlaisia tunnemyrskyjä, jotka aiheuttavat hämmennystä. Tulee ihania ihastumisia, mutta toisaalta tulee rankkoja pettymyksiä, näistä selviytyminen voi olla murrosiässä vaikeaa. Keho alkaa pikkuhiljaa muuttumaan, rinnat kasvavat, karvoitus lisääntyy ja kuukautiset alkavat. Nuori voi kokea epävarmuutta omista tunteistaan ja omasta kehostaan. Tässä vaiheessa ulkonäön arvostelu sattuu ja jättää jälkensä. Media luo omat paineensa. Mainosten ja elokuvien täydelliset, kauniit ja ihanat naiset luovat nuorille tytöille ulkonäköpaineita. Aikuisen tehtävänä on tukea nuoren itseluottamusta sekä myötäelää iloissa ja suruissa.

Itseluottamus

Orgasmi ja itseluottamus. Nämä liittyvät läheisesti toisiinsa. Itseluottamus alkaa rakentumaan lapsuudessa, mutta sitä pystyy kehittämään myös aikuisiällä. Ajattele, että olet kaunis, ihana ja seksikäs. No, tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Jos se olisi helppoa, niin kaikki naiset ajattelisivat näin. Usein kuulee naisten suusta täysin vastakkaisia kuvailuja itsestään: olenpas lihonut, kamalat jenkkakahvat, katso nyt tätä mun kaksoisleukaa, onpas mulla ruma nenä. Jos seksin aikana harhautuu miettimään näitä, nautintoon ei pysty keskittymään täysillä ja orgasmin saaminen voi jäädä haaveeksi. 

Itseluottamuksen rakentaminen lähtee itsensä arvostuksesta ja kunnioituksesta. Mieti mitä haluat elämältä, mitä haluat seksiltä. Mieti omia vahvuuksiasi ja keskity niihin heikkouksien sijaan. Mieti missä olet hyvä ja mistä nautit. Seksuaalisesti itsevarma nainen tietää mitä haluaa ja mistä nauttii. Kerro nämä asiat myös kumppanille.

Tutustu itseesi ja omaan kehoosi. Katso peilistä alastonta kehoasi ja löydä vartalosi ihanat vivahteet. Koskettele ja kokeile mihin paikkoihin koskeminen tuntuu hyvältä. Kurkkaa peilin avulla myös vaginaasi, katso ja tunnustele, anna sormien vaeltaa ja etsiä nautintoa tuottavia kohtia. Voit tehdä myös hellyysharjoituksia ajan kanssa. Helli itseäsi, nauti itsestäsi.

Täydellisyyden tavoittelu tekee huonoa itseluottamukselle. Ole itsellesi armollinen, älä vertaile vartaloasi muiden vartaloihin. Olet juuri sellainen kun olet, opettele rakastamaan itseäsi, omaa kehoasi. Mieti miten voisit pitää itsesi onnellisena ja terveenä. Liikunta, hyvä ruokavalio ja ihmiset ympärillä tekevät jo paljon. Pidä itsestäsi huolta. Osta uusia vaatteita, ehkä jopa jotain eroottisia ihanuuksia. Hymyile ja flirttaile, katso mihin se johtaa. Luota itseesi elämässä ja seksissä. 

Orgasmi

Orgasmit ovat erilaisia, jokainen kokee orgasmin omalla tavallaan. Ei ole olemassa oikeanlaista orgasmia, vaan kaikki koetut orgasmit ovat aivan hyviä. Paitsi teeskennellyt orgasmit, niistä ei ole iloa kenellekään. Orgasmin voi saavuttaa yksin tai yhdessä. Siihen voi päästä sormien, kielen tai seksivälineiden avustuksella. Osa pääsee huipulle klitoriksen kiihottamisen avulla, osa saa orgasmin yhdynnässä tai jopa rintojen hyväilyllä.

Mitä naisen orgasmissa tapahtuu? Ennen huippuhetkeä tulee kiihottumisvaihe, verenkierto kiihtyy, aivot lähettävät verta vaginan alueelle. Emätin kostuu ja klitoris turpoaa lisääntyneen verenkierron vaikutuksesta. Syke ja hengitys kiihtyvät huuman alkaessa ja vaginan uloin säde pienenee. Keho valmistautuu nautintoon. Ihon verenkierto lisääntyy, tämä voi tuoda poskille kauniin punoituksen. 

Vaginan alueen hermot lähettävät tietoa aivoillemme siitä, mitä me koemme. Klitoriksessa on yli 8000 hermopäätettä, se on meidän elimistä tuntoherkin. Hermopäätteiden avulla viesti menee aivoihin. Hyvällä hermotuksella ja verenkierrolla on merkittävä rooli naisen orgasmissa. Myös lantionpohjan lihasten hyvä kunto voi vaikuttaa orgasmin saamiseen. Mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä paremmin viesti menee aivoihin. Yhdynnän aikaiset tuntemukset ovat voimakkaampia jos lihakset ovat hyvässä kunnossa. 

Orgasmin aikana nainen kokee supistuksia emättimessä, kohdussa, lantion lihaksissa ja peräaukossa. Joillain naisilla orgasmi voi olla lyhyt, intensiivinen ja räjähdysmäinen purkautuminen. Elimistön kontrollikyky häviää hetkellisesti. Tuntuu, että keho tärisee ja tekee mitä haluaa. Joillain orgasmi voi olla pidempi ja tasaisempi, eikä tule räjähdysmäistä purkautumista, mutta nainen tuntee silti taivaallista mielihyvää. Orgasmin aikana kehoon vapautuu oksitosiinia, joka lisää läheisyyden ja empatian tuntemuksia.

Vinkkejä kumppanille

Naiselle on tärkeää, että kumppani osoittaa arvostusta ja saa luotua turvallisen olon. Avoin keskustelu seksistä on tärkeää, koska seksuaalisuus muuttuu vuosien mittaan. Se mistä nainen piti kymmenen vuotta sitten, ei välttämättä enää toimi. Kannusta naista puhumaan ja kertomaan haluistaan ja fantasioistaan, kerro samalla omia ajatuksiasi. Huomioi ja ihaile naista, järjestä yllätyksiä. Yllätysten ei tarvitse olla suuria, käy kaupassa, pese pyykkiä, anna naiselle omaa aikaa. Tällaiset asiat ovat joidenkin naisten mielestä todella kiihottavia. 

Naisille on orgasmin kannalta tärkeää kokea itsensä seksikkääksi. Tämä tuo seksiin itsevarmuutta ja vapautuneisuutta. Kerro kuinka seksikäs ja upea nainen hän on. Flirttaile, kosketa hellästi ohi mennessä. Haluavat katseet ja lyhyet, hellät kosketukset pitkin päivää saavat halut heräämään. Kaikki ovat erilaisia, puhukaa avoimesti millaisesta kosketuksesta nainen pitää. Niskan ja hiusten koskettelu ovat monelle heikko kohta. Kysy minkälaisesta esileikistä hän pitää vai haluaako hän heti suoraa toimintaa. Joskus on ihana leikitellä pitkään ennen seksiä, ottaa esiin kynttilät ja hierontaöljy, taustalle soimaan sopivaa musiikkia. Joskus taas pikapano on se, mitä molemmat haluavat. Nainen voi haluta, että mies ottaa ohjat ja johdattelee loppuun asti. Orgasmiin voi päästä kumpaakin tietä. 

Jokainen nainen on erilainen, samat temput ei välttämättä päde kaikkiin. Suhteen alussa alkaa tutustuminen kumppaniin ja tähän kuuluu myös tutustuminen hänen kehoonsa. Voit rohkeasti kysyä mistä hän pitää, sinun ei tarvitse osata heti alussa kaikkia kikkoja. Anna naisen opastaa, kuljettaa kättäsi paikoissa, jossa tuntuu hyvältä. Osa nauttii klitoriksen koskettamisesta, osa peräaukon seudun tai rintojen koskettelusta. 

Naisella on erilaisia orgasmeja ja niihin pääsee erilaisin tavoin. Sormeilu vie monet huipulle. Hyväile klitorista hellästi, siinä on runsaasti hermopäätteitä, joten se on kovin herkkä kosketukselle. Käytä liukuvoidetta! Vaikka naisella olisi kostea emätin, liukasta lisää, se lisää nautintoa monin verroin. Liukkareilla voit leikitellä kokeilemalla eri makuja ja merkkejä. Hyväile ja pyörittele sormiasi, seuraa naisen ilmeitä ja hengitystä, voit kysyä tuntuuko hyvältä. Voit viedä sormet myös emättimeen. Se on jokaisella erilainen, G- ja A-pisteet sijaitsevat yksilöllisesti hieman eri kohdissa. Ne löytyvät emättimen etuseinästä joitakin senttejä vatsan puolelta. Voit pitää sormet sisällä ja tehdä niillä koukistusliikkeitä tai ylösalas suuntautuvaa rummuttavaa liikettä. Sormilla voi mukailla myös peniksen liikettä, kokeile erilaisia variaatioita ja katso miten ne naiseen vaikuttavat. Myös väliliha ja peräaukon seutu tuottavat osalle mielihyvää. 

Suuseksi on tehokas tie orgasmiin. Osa siitä ei pidä, mutta osa rakastaa. Jos nainen on epävarma suuseksiin ryhtymisestä, voit kysyä miksi. Jotkut voivat pelätä miltä se tuoksuu ja maistuu tai miltä se näyttää. Näistä kysymyksistä yli pääsemiseen tarvitaan sinua, kerro että hän tuoksuu ja maistuu hyvältä, kehu kuinka hyvältä emätin, häpyhuulet ja klitoris näyttävät. Tämä tuo itsevarmuutta ja nainen voi alkaa keskittymään omaan nautintoonsa. Myös kielen kanssa pitää muistaa hellät otteet, pyörittele kieltä klitoriksen päällä. Nuole häpyhuulia, raota niitä ja pyörittele kieltä emättimen suulla. Jos kumppani pitää välilihan ja peräaukon stimuloimisesta, vie kielelläsi nautintoa myös tänne. Kädet ovat suuseksissä vapaana, niillä voit kosketella muuten vartaloa. Saat vapaat kädet.

Seksin apuvälineet

Naisille on tarjolla liuta ihania apuvälineitä orgasmin saamiseksi. Lähdetääs liikkeelle stimuloivista tuotteista. On olemassa erilaisia orgasmigeelejä ja kiihotusvoiteita, jotka lisäävät intiimialueen verenkiertoa, joka lisää kiihottumista. Klitoriksesta tulee tuntoherkempi ja orgasmi on helpompi saavuttaa. Näiden stimuloivien tuotteiden avulla voi saada voimakkaita orgasmeja, jotka vievät nautinnon uudelle levelille. Orgasmigeeli tuo klitorikselle vuoroin lämpimän ja vuoroin viileän kihelmöivän tunteen. 

Dildo voi olla sinulle jo tuttu juttu, sen avulla moni pääsee orgasmin huipulle. Nykyään on olemassa paljon erilaisia vibraattoreja, jotka saavat polvet notkahtamaan ja kehon värisemään. On pieniä klitoriskiihotukseen suunniteltuja vibroja, näitä on tehty huomaamattomaksi, esimerkiksi huulipunaksi naamioituna. Isompia g-pistettä hyväileviä vibraattoreja löytyy paljon eri väreissä ja muodoissa. On suunniteltu erilaisia värinäohjelmia, jotta jokaiselle löytyisi oma suosikki. Onneksi markkinoille on tullut myös ladattavia vibraattoreita, jotka toimivat luontoa säästävillä akuilla, ei tarvitse pelailla pattereiden kanssa. 

Yksi ihana naisille kehitetty tuote on Satisfyer Pro 2 Next Generation. Tämän avulla orgasmi tulee nopeasti, ilman että vibraattori edes koskee klitorikseen. Tämä tuote toimii kohdistettujen paineaaltojen ja imun avulla ja mukailee suuseksin tuntua. Jotkut seksin apuvälineistä on vesitiiviitä eli niillä voi leikitellä sitten vaikka kylvyssä. Seksivälineitä voi käyttää sooloseksissä tai yhdessä kumppanin kanssa. Välineiden kanssa voi käyttää mielikuvitusta, ne voivat tuoda rutkasti uutta potkua seksielämään. Niin ja se liukuvoide! Sitä täytyy tietysti olla matkalla nautintoon. 

Nainen, olet orgasmisi ansainnut!

Naisen orgasmi on mystisen mahtava asia, mutta joskus vaikea saavuttaa. Jotkut saavat orgasmin helposti, jotkut löytävät sen ajan kuluessa ja joku ei koe sitä ollenkaan. Orgasmin saaminen ei ole kiinni pelkästään kumppanin taidoista, vaan paljon tapahtuu naisen aivoissa. Aivot pitää olla avoinna ja valmiina orgasmiin. Tutustu omaan kehoosi, katso peilin edessä itseäsi ja löydä naisellisen ihanat kohtasi. Ota aikaa oman kehon tutkimiseen ja kosketteluun, käytä hyväntuoksuista hierontaöljyä, kokeile mikä tuntuu hyvältä kehossasi. 

Stressi, kiire ja traumat voivat olla esteenä orgasmille, kuten myös erilaiset sairaudet. Avoimuus on yksi tärkeimmistä asioista, kun asioista pystyy puhumaan, niin se on puoli voittoa. Kumppanin kanssa voi olla joskus vaikeaa puhua seksuaalisuudesta, varsinkin jos siinä on ongelmia. Ongelmat eivät kuitenkaan ratkea sillä, että molemmat pyörittelevät asioita omassa päässään, vaan niistä on uskallettava puhua jos haluaa niihin jonkinlaista ratkaisua.

Seksuaalihistorian läpikäyminen on myös hyödyllinen harjoitus. Voit miettiä omaa lapsuuden perhettä. Onko kotona puhuttu seksuaalisuudesta? Onko osoitettu hellyyttä ja rakkautta? Miten koit sukupuolesi lapsuudessa ja millainen suhde sinulla oli kehoosi? Minkälaista seksuaalikasvatusta olet saanut ja keneltä? Oletko harrastanut itsetyydytystä? Ensimmäinen ihastuminen? Ensimmäinen suudelma? Ensimmäinen orgasmi? Ensimmäinen yhdyntä? Minkälaisissa suhteissa olet ollut? Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä ja kirjoittaa ylös ajatuksiaan. Orgasmi on monen palasen palapeli. Jotkut kokoavat palapelin nopeasti ja helposti, mutta joillain palojen kokoaminen voi viedä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Orgasmin eteen kannattaa tehdä töitä, sen verran hyvän fiiliksen se tuo.

Nainen, olet orgasmisi ansainnut!

 

Kirjoittaja on Tanja Lähteenmäki

Sairaanhoitaja, Hoitotyön opettaja ja Seksuaalineuvoja.