Mikropettäminen

Mikropettäminen ei aina huononna alle 30-vuotiaiden parisuhdetta, osoittaa psykologinen tutkimus

Mikropettäminen on flirttailun päivitetty versio. Se tarkoittaa viestittelyä ja flirttailua parisuhteen ulkopuoliselle ilman, että suhde kehittyy varsinaiseksi seksi- tai rakkaussuhteeksi. Mikropettämiseen liittyy myös muista kuin omasta kumppanista fantasiointi. 

Uskottomuuteen laajasti perehtynyt tietokirjailija Tuija Säteri muistuttaa, että on hyvä erottaa fantasiat ja teot toisistaan, kun puhutaan mikropettämisestä. Fantasiointi muista kuin omasta kumppanista voi jopa tuoda lisää intohimoa parisuhteeseen. Kuvittelu on ihmismielen ominaisuus ja eroottisissa fantasioissa ei ole mitään pahaa. Fantasioiden luonteeseen liittyy se, ettei niitä ole pakko toteuttaa. Ne voi jakaa kumppanin kanssa tai pitää omana salaisuutenaan. Jos fantasiat ovatkin yksityisasia, niin konkreettiset teot sen sijaan koskettavat myös kumppania. Säterin mukaan uskottomuudeksi koetaan intiimi viestittely parisuhteen ulkopuolisen kanssa ilman, että oma kumppani on tästä tietoinen. Pelkkä fantasia ei ole pettämistä, vuorovaikutus ulkopuolisen kanssa voidaan laskea pettämiseksi. 

Israelilaisessa yliopistossa vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan omasta kumppanista fantasiointi paransi tyytyväisyyttä parisuhteeseen. Vastoin ennakko-odotuksia myöskään parisuhteen ulkopuolisesta fantasiointi ei huonontanut suhdetta, joskaan ei parantanutkaan. Kun ajatukset muuttuvat teoiksi, pitää jokaisen parisuhteen määritellä rajat juuri heille ja omaan suhteeseen sopivaksi. Se, mitä kukakin pitää pettämisenä vaihtelee yksilöllisesti. Toisen mielestä jo toisen kuvan kehuminen somessa on pettämistä, joku pitää pettämisenä vasta alastonkuvien lähettelyä tai videoyhteyden kautta toteutettua seksuaalista kontaktia. 

Tutkimuksen mukaan kevyt flirtti voi jopa auttaa parisuhdetta. Elämä saa olla iloista ja nautinnollista ja monesti siihen mahtuu pientä flirttiäkin. On kuitenkin jokaisen arvoista kiinni, mikä on pientä flirttiä ja mikä uskottomuutta. Nettiuskottomuus saattaa satuttaa yhtä paljon kuin fyysinen uskottomuuskin. 

Säteri on perehtynyt netissä tapahtuvaan uskottomuuteen kirjassaan Pettäminen salarakkaus ja uskottomuus. Hän muistuttaa, että netti on houkutteleva paikka ja tarjoaa helpon väylän flirttiviestittelystä alastonkuvien lähettämiseen tai jopa fyysiseen seksiin. Viestittelyn ja tekojen salaaminen rikkoo kumppanien välistä luottamusta ja voi paljastuessaan johtaa eroon. Ainakin se voi syvästi satuttaa kumppania. 

Aina ei ole kyse siitä, että kumppani etukäteen päättäisi ryhtyä pettäjäksi. Netti hämärtää sallitun ja epäsoveliaan toiminnan rajaa ja tilaisuus voi tehdä varkaan. Säterin mukaan varattukin voi saada keneltä vaan imartelevan viestin ja totta kai se tuntuu hyvältä. Silloin vilpitönkin ihminen saattaa kiinnostua huomiosta ja jatkaa viestittelyä. Pettämiseen ikään kuin ajaudutaan. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että vaikka houkutuksia olisi, kukaan ei ole uskoton vahingossa tai vasten omaa tahtoaan. Meillä kaikilla on vastuu omasta käytöksestämme ja vaikka viestittely kehittyisi eroottiseksi hyvinkin huomaamatta, on vastuu sen jatkamisesta aina viestittelijällä itsellään. 

Säterin mukaan hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, jos kumppanille joutuu valehtelemaan. Myös läheisyyden ja puheyhteyden väheneminen omassa suhteessa voi kertoa, ettei kyse olekaan enää niin viattomasta flirtistä ja parisuhdetta ehkä vahvistavasta mikropettämisestä.  

(Lähde: Yle 9.4.2019)