Syy seksihalujen vähentymiseen

Kolme- ja nelikymppisten seksihalut ovat vähentyneet rajusti viime vuosina. Siitä voidaan syyttää mm. nykyistä liikuntatrendiä

Kyselyt puhuvat selvää kieltä: monet suomalaiset ovat liian uupuneita harrastamaan seksiä. Esimerkiksi naimisissa olevien seksin määrä on tippunut viime vuosikymmeninä noin puoleen. Romahdus on suurin 30-40-vuotiailla. Ruuhkavuosien hektiseen arkeen kuuluu monilla kova treeni, josta on tullut hyvinvointitrendi. Hälytysmerkki on, jos aidosti kaipaisi enemmän seksiä, mutta on liian uupunut haluamaan sitä. 

Parhaimmillaan seksi ja liikunta on täydellinen pari. Hyvä kunto kohentaa itsetuntoa ja jaksamista ja verenkierto tehostuu, jolloin seksi tuntuu paremmalta. Liika rehkiminen sen sijaan verottaa hermostoa ja hormonitoimintaa. Tärkeä liikuntaharrastus voi jopa viedä kaiken huomion, vaikka ei olisi ylikunnossakaan. Sportin tekemään kyselyyn vastanneista jopa 53 prosenttia luopuisi ennemmin säännöllisestä seksistä kuin liikunnasta. 

Jos rakkauselämä tuntuu valjulta, on tavoitteellinen liikunta luontevaa asettaa etusijalle, sillä treenaaminen saa liikkeelle samoja mielihyvähormoneja ja välittäjäaineita. Kaikenlainen kehon käyttäminen monipuolisesti tuo mielihyvää. 

Ylirasitus ei kehkeydy yksin kovan treenin tuloksena vaan pitkät työpäivät, huono syöminen ja valvominen ovat yhtä lailla riski. Sinkkua hiljainen kausi ei välttämättä haittaa ja se voi olla omakin päätös panostaa ura- tai liikuntatavoitteisiin. Parisuhteessa seksielämän hiipumisesta sen sijaan voi tulla ongelma, jos se häiritsee jompaakumpaa puoliskoa. Halut toimivat hyvänä peilinä suhteen tilaan. 

Pakkomielteinen treenaaminen voi olla seuraus psykologisesta ongelmasta, kuten kelpaamattomuuden tunteesta. Jos ei kehtaa riisuuntua, koska ei ole riittävän timmi, halukkuus kärsii ja seksistä tulee suorittamista. 

Lääkäri Vilho Ahola kertoo näkevänsä liian paljon sitä, että on rämmitty pari vuotta väsymyksessä ja parisuhde on mennyt reisille. Lääkärinä on tylsää todeta, että sen olisi voinut välttää aiemmin. Tilastollisesti seksi ei suju parhaiten ylisuorittajilla, vaan niillä, jotka tyytyvät vähän vähempään ja hölläävät. Keskimäärin kuumin seksielämä on niillä, joilla on tasapainoinen elämä. 

Kun järjestää arjen tasapainoisemmaksi, halut usein seuraavat perässä. Jos eivät, ei sekään automaattisesti tarkoita, että jokin olisi pielessä. Moni suhtautuu seksiin suorituksena, kuin lenkkiin, joka pitäisi heti ensi viikolla jaksaa juosta paremmin ja useammin. Ei ihme, jos pelkästään sen ajattelukin uuvuttaa. Seksi on kuitenkin parhaimmillaan juuri se juttu, joka katkaisee kaiken säätämisen ja rentouttaa. 

(Lähde: MeNaiset / Iltasanomat 31.3.2019)