Toiminta y-tunnuksella tai laskutuspalvelun kautta

 

Tässä yhteenvetoa laskutuspalvelun käytöstä, mikäli sinulla ei ole/et ole perustamassa Y-tunnusta. On kyseessä sitten Y-tunnuksella toimiminen tai laskutuspalvelun käyttö, tässä uudessa tavassamme toimia on entistä paremmat mahdollisuudet saada helposti lisäansioita!

Laskutuspalvelun käyttäjä, esim ukko.fi tai vastaava, tulkitaan nykyisin kevytyrittäjäksi.

Parhaiten löydät erittäin hyviä kysymys-vastaus-tietoja kevytyrittäjyydestä ja sen eroista Y-tunnuksella toimimiseen sivuilta ukko.fi.

On kysymyksessä Y-tunnuksella toimiminen tai kevytyrittäjyys, ja olet TE-toimiston asiakas, voit huoletta toimia 4 kk ajan, sitä ennen ei siellä tehdä arviota onko kyseessä päätoiminen vai sivutoiminen yrittäjyys.

Sen jälkeen ratkaisua tehtäessä vaikuttaa päätökseen työhön käytetty aika. Jos pystyt ottamaan vastaan TE-toimiston mahdollisesti tarjoamaa kokopäivätyötä, kuten tässä työssä pystyy, ei yleensä tulkita päätoimiseksi. Päätökset tehdään yksilökohtaisesti. TE-toimistolta työttymyyspäivärahaa saadessasi lisäksi on mahdollisuus ansaita 300 euroa ilman että päivärahan suuruus muuttuu, ja sen ylittyessä käytetään soviteltua päivärahaa.

Jos olet eläkkeensaaja tai Kelan muilla päivärahoilla, kysy ja neuvottele tilanne etukäteen minkä verran voit ansaita muiden tulojen muuttumatta tai miten ne vaikuttavat.

 

Y-tunnus:

Jos perustat toiminimen eli rekisteröidyt yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi, otat siis käyttöön Y-tunnuksen, ilmoitus netissä maksaa 75 euroa, paperisena ilmoitus maksaa 110 euroa. Löydät lisätietoja YTJ:n sivuilta, ytj.fi.

Jos olet päätoiminen yrittäjä tai kevytyrittäjänäkin jos tulot yli 7656 euroa/12 kk, tulee velvolliseksi maksaa YEL-eläkevakuutusmaksua.

Alv-velvollisuuden raja on 10 000 euron liikevaihto. Sen ylittyessä, mutta edelleen ollessa alle 30 000 euroa, saa osan arvonlisäverosta takaisin hakemalla alarajan huojennusta.

Y-tunnuksilla toimivilla on kirjanpitovelvollisuus. Vähennyksien kirjo on jonkin verran laajempaa kuin kevytyrittäjällä. Verotus hoidetaan kirjanpidon perusteella olevien tulojen omatoimisella ilmoittamisella.

Y-tunnuksella toimivat laskuttavat Catty's Partyn provisionsa kerran kuussa

Saatuasi tiedon edellisen kuun provision määrästä 15.päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä, sinun tulee toimittaa lasku saadaksesi proviosiosi. Laskutus tapahtuu logistiikkaa hoitavan yrityksen kautta ja lasku lähetetään sähköosessä muodossa info@hotlips.fi. Laskun maksavan yrityksen tiedot:

HL-PROPERTY OY
LAIPPATIE 15
00880 HELSINKI
P. 097732292 
info@hotlips.fi
Y-tunnus 1470767-2
 
Laskun voit tehdä vaikka Exelillä tai Wordilla saatuasi tietää provisiosumman, jos sinulla ei ole laskutusohjelmaa. Tee pohja valmiiksi ja voit kuukausittain vain muuttaa ajankohtaiset tiedot siihen. 
Laskussa tulee olla seuraavat tiedot: 
- Päivämäärä
- Eräpäivä (esim. 7 päivää päivämäärästä)
- Oman yrityksen tiedot
- Laskun maksavan yrityksen tiedot
- Arvonlisäveroton provisio
- ALV (24%) ja paljon provisio sisältää ALV:tä
- Koko laskutettava provisio
- Oma tilinumero
 
Meiltä ilmoitettu provisio sisältää arvonlisäveroa 24%, laske siitä arvonlisävero pois seuraavalla laskutoimituksella: 24 : 124 x provisio = ALV
Vähennä tämän jälkeen em. laskutoimituksella saatu ALV pois provisiosta ja saat arvonlisäverottoman provision.
 
Esimerkkilaskelma: 100 e laskutettava provisio sisältää arvonlisäveroa (24%) 19,35 e, jolloin arvonlisäveroton provisio on: 80,65 e.)
- Arvonlisäveroton provisio: 80,65 e.
- ALV 24 % ja ALV:n osuus provisiosta on: 19,35 e.
- Koko laskutettava provisio: 100 e.
 
Jos sinulle ilmoitettu provisio ei sisältäisi ALV:tä, silloin esimerkin mukainen laskutoimitus on seuraavanlainen: 80,65 x 1,24 = 100 e.
 
Monille y-tunnusta pyörittäville tämä ovatkin tuttuja juttuja ja helppo myös oppia. 
Jos tulee kysymyksiä ja tarvitset apua laskutoimituksessa, laita viestiä asiakaspalveluun. 
 
Laskutuspalvelu, kevytyrittäjyys:
Kun rekisteröidyt palveluun, sinne tulee toimittaa verokortti, sähköisesti näppärää, yleensä kyseessä on sivutuloverokortti jos sinulla on muitakin ansioita.
Laskutuspalvelun käytöstä laskutusyritykset yleensä perivät n 5% +alv. 24% / laskutettava summa. Muutama euro siis siitä että saat kaikki pakolliset kulut ja verot hoidettua aina kerralla.
 
Laskutettua summa eli palkkaa maksaessa tuon 5 % kulun lisäksi otetaan valmiiksi pois pakolliset kulut: veroprosentti, sosiaaliturvamaksu 0,56% +alv, tapaturmavakuutusmaksu 2,70% +alv, ja jos olet YEL-velvollinen niin myös sen voi pyytää ottamaan samalla.
 
Jo verokorttia hakiessasi voit huomioida summissa ennakkoon vähennyksiä, joita saat henkilökohtaisessa verotuksissasi vähentää. Tai sitten tehdessäsi lopullista vuoden veroilmoitusta lisätuloista.
 
Vähennyksinä saat otettua huomioon mm:
-sekä laskutuspalvelun tekemät 5 % palvelukulut että sosiaaliturvamaksut, tapaturmavakuutusmaksut ja mahdolliset YEL-maksut
- työhön liittyvät kulut kuten ostot näytetuotteeksi, postituskulut ja puhelinkulut (siltä osin jos on erittely mitkä ovat työpuheluita tai eri liittymä)
- kilometrikorvaukset verottajan ohjeiden mukaan, joten ajopäiväkirjaa on syytä pitää, mutta sitä ei laiteta mukaan veroilmoitusta tehdessä kuten ei muitakaan kuitteja, ne esitetään vain pyydettäessä.
 
Kun käytät laskutuspalvelua, tarvitset maksajan tiedot. Provisiot tulevat logistiikkaamme hoitavan yrityksen kautta: 
 
HL-PROPERTY OY
LAIPPATIE 15
00880 HELSINKI
P. 097732292 
info@hotlips.fi
Y-tunnus 1470767-2
 

Tutustu ukko.fi sivuihin, tai vastaaviin muihin laskutuspalveluihin, siellä on paljon vastauksia kysymyksiisi. YTJ:n sivuilta löytyy tietoa kustannuksista ja Suomen Yrittäjien sivuilta löydät lisätietoa yrittäjyydestä, esim Yrittäjän ABC.

Iloa elämään Catty´s Partyn ainutlaatuisella konseptilla!